Onderhoud van je houtkachel
Nieuws

Onderhoud van je houtkachel

Voor houtkachels en houthaarden is een onderhoud niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Zo ben je zeker van de veiligheid, het energieverbruik en de werking van de kachel of haard. Macquoy Haarden somt 5 elementen op die cruciaal zijn bij een goed onderhoud van je houthaard.

1. Verwijder asresten

Alvorens je aan deze klus kan starten, moeten de assen volledig afgekoeld zijn. Maak vervolgens de aslade leeg en verwijder met een borstel overtollige assen in de houthaard. Laat altijd een laagje as op de bodem liggen. Dit laagje werkt isolerend en beschermt de haardbodem, maar maakt het ook gemakkelijker om de houthaard opnieuw aan te steken.

2. Reinig het glas

Bij een beperkte roetaanslag op het glas kan je deze eenvoudig met warm water en kranten- of keukenpapier reinigen. Is er een hardnekkige roetaanslag, dan raden we je aan om een specifiek reinigingsproduct voor houtkachels te gebruiken.

3. Controleer de afdichtingen

Een goede afdichting zorgt voor een efficiëntere verbranding. Controleer daarom af en toe de afdichting van de deur van je houtkachel. Vervang indien nodig het afdichtkoord of laat dit doen door een vakman tijdens een onderhoudsbeurt.

4. Check de vlamplaat

Heeft je houthaard of houtkachel een vlamplaat? Dan doe je er goed aan om deze minstens één keer per jaar te verwijderen en te controleren of ze nog in goede conditie is. Ook het haardrooster en de onderste brandplaat kijk je dan best na op beschadigingen. Dit kan je zelf doen, maar ook laten uitvoeren door een vakman. Deze kan de onderdelen dan ook vervangen bij schade.

5. Inspecteer en veeg uw schoorsteen

Laat jaarlijks of om de paar jaar je schoorsteen vegen om roetbrand te vermijden. Bij intens gebruik of veel roetafzetting zal de schoorsteen vaker geveegd moeten worden voor een schone verbranding.